Idź do treści

Menu główne:

Ksiazka z ksiazki kucharskiej


KSIĄŻKA z książki kucharskiej (w słoiku)

Książki służą do wskazywania kierunków, które powinien obrać umysł.
(Ralph Waldo Emmerson, Wiara w siebie)

Są książki do których się wraca i te o których się zapomina. Są takie, które zawierają treści, które nie zawsze chcemy zatrzymać i te, które przez wiele lat są naszym drogowskazem. Książka często przechodzi z rąk do rąk. W każdym wywołuje inne emocje. Wszystko, co czytamy, staje się elementem naszej świadomości. Z książek wydobywamy treści, które nas poruszają. Często zapisujemy te, które są nam bliskie. Słowa stworzono po to, by interpretować myśli. Gdy jakaś myśl została zasymilowana, słowa nie są już potrzebne.

Przebieg ćwiczenia
Część I
Wyzwólcie swoją świadomość, zaakceptujcie to, co irracjonalne, niezrozumiałe, by uszlachetnić i wzbogacić swoją osobowość.
Część II
Przejrzyjcie kolekcję dostarczonych (już bezużytecznych) książek kucharskich.
Wybierzcie jedną z jakiegoś powodu intrygującą was.
Z wybranej przez siebie książki stwórzcie książkę inną, artystyczną o nowej jakości, wartości, z nowym przesłaniem – książkę kucharską w słoiku.
Pokaz – prezentacja
Obejrzyjcie wszystkie realizacje. Wymieńcie swoje uwagi.

Uczestnicy: młodzież, dorośli.
Miejsce: klasa, sala.
Materiały: stare, bezużyteczne, nieakceptowane już książki kucharskie, słoiki, nożyczki, kleje.
Czas działania: 2 godziny.

Bibliografia
Grzegorz Dziamski G. (1996), Postmodernizm wobec kryzysu estetyki współczesnej, Poznań: Wydawnictwo Naukowe UAM.
Rypson P. (1992), Książka artystyczna, w: Przestrzeń a czas personalny, kat. wystawy, Szczecin.
Artyści i ich dzieła
Gajewski M, teksty: Baczyński Krzysztof Kamil, (2006), 457 dni i nocy, drewno, preparowany papier, tektura, cegły, sznurek; wymiary po zamknięciu: 27x24x5cm.

Warsztat przeprowadzony w ramach Studiów Podyplomowych ARTETERAPIA
w AHE w Łodzi (2015).


Powrót do treści | Wróć do menu głównego